Domů Hobby Využite každý centimeter vonkajšieho priestoru

Využite každý centimeter vonkajšieho priestoru

Autor článku: Svět Ženy
0 Komentář

V dôsledku urbanizácie majú ľudia stále menej miesta na bývanie a zahradničení, a tak sa vonkajší priestor, ktorý je k dispozícii, stáva čím ďalej tým cennejším. Okrem tradičného využitia dnes záhrady plnia aj ďalšie funkcie, napríklad ako miesto na cvičenie alebo na prácu. Najvyšším cieľom sa stala trojrozmernosť záhrady.

Hore
Interiér a exteriér sa prelínajú oveľa viac ako v minulých rokoch. Ľudia inovujú využitie záhrady a vonkajší priestor pritom využívajú naplno, a to ako horizontálne, tak aj vertikálne. Záhrada, ako ju poznáme, zostáva stále rovnako obľúbená. Novinkou je ale stále častejšie horizontálne a vertikálne využitie všetkých prvkov v záhrade a okolo domu, ako je vytváranie strešných terás alebo pokrývanie striech, prístreškov či verand rastlinami.

Ľahké a vzdušné
Základom na zdôraznenie trojrozmernosti je priehľadná vegetácia. To spočíva vo využití mnohých kontrastných farieb, ktoré zdôrazňujú pocit trojrozmernosti. Predstavte si napríklad jasne fialovú, oranžovočervenú, svetlo žltú, svetlo modrú a pastelové odtiene orgovánu. Husto vysadené plné záhony už sú passé; kvitnúce rastliny by mali byť vzdušne rozprestreté po celom vonkajšom priestore.

Priestor
Kvitnúce cibuľoviny majú schopnosť umocniť pocit trojrozmernosti. Vyberajte odrody, ktoré sa voľne prepletajú a ktoré je možné ľahko kombinovať s ostatnými rastlinami. Čo napríklad okrasné cesnaky, tulipány, hyacinty, narcisy alebo modrice? Doprajte im v záhonoch dostatok priestoru, zasaďte jednu alebo niekoľko cibuliek rovnakej odrody medzi dlažobné dosky alebo ich nechajte divoko rásť vo veľkých vertikálnych kvetináčoch na stene.


Tip redakcie: Krásna záhrada je srdcom každého domova.


Další články autora

Zanechat komentář